Vind sereniteit in Restorative Yoga.

Een intervieuw met Wendy

Eigenaresse van Integrale Yoga Zeeland Satja-Joega.

Opgericht in 2004

Vind sereniteit in Restorative Yoga.

Wat is restorative yoga, ik hoor/lees wel eens dat het ook de Yoga voor luie mensen wordt genoemd?

Wendy:

Tja………. Er zijn ook luie mensen natuurlijk, en daar is natuurlijk helemaal niks mis mee. Je mag gerust lui zijn, toch? Ik heb daar niet echt een mening over.

 

Restorative Yoga, wanneer je dit gaat doen zal je wellicht gaan merken dat het lichaam op vele en verschillende lagen kan ontspannen.

 

Deze vorm van Yoga wordt vaak ook in één adem genoemd met proprioceptie.

Wat is proprioceptie?

Wendy:

Proprioceptoren zijn deeltje die in ons lichaam aanwezig zijn, en zorgen ervoor dat we zoiets als lichaamsbesef hebben. Ik leg het nu even snel uit, maar het is wat ingenieuzer, zoals ons hele lichaam is, nietwaar?  Je eet een stuk broccoli en het lichaam gaat daar van alles van maken, bloed, nieuwe cellen, nou noem het maar op…..

Ze zorgen ervoor dat je beseft dat je bijv. ( ze tilt haar hand en arm omhoog ) …..dat je dit doet.

Dus het zijn eigenlijk de deeltjes die ervoor zorgen dat je een zelf besef hebt. Is er nu veel spanning/stress in het lichaam, dan zijn deze Proprioceptoren constant bezig en in de weer. Het houdt het lichaam bezig maar ook de hersenen, snap je? 

 

Het woord proprioceptie komt als zoveel van deze termen uit het Latijn, proprius betekend zelfwaarneming, je kunt ook zeggen perceptie. Maar dat geheel ter zijde.

 

Ik vind het veel leuker als je het ervaart.

Je kunt al op een hele eenvoudige manier ervaren wanneer deze Proprioceptoren het rustig hebben, om het maar even zo te zeggen, en dat kan door iets heel eenvoudigs.

 

“ga maar eens rechtop zitten, hoofd recht op de schouders………

Leg nu het hoofd eens rustig in je nek, dus naar achter. ……….. Word je lichaam rustig of juist niet, en kan je ook de hersenen waarnemen?……….. okay, laat nu je hoofd eens heel rustig naar voren komen……, wat gebeurd er nu?……..precies, het lichaam wordt rustig en de hersenen ook. Nou zo werken dus de Proprioceptoren, hoofd naar achter ze gaan aan het werk, hoofd ontspannen naar voren en ze worden rustig.

Ik denk ook dat we daarom liggend slapen, om het hoofd maar zeker ook de nek te laten rusten, zodat deze signaaltjes, die receptoren tot rust kunnen komen. Probeer maar eens zittend te slapen, dat is best lastig toch?”

 

En hier werkt Restorative Yoga mee, en wat mij betreft werk iedere vorm van Yoga hiermee. Het zenuwstelsel en de hersenen tot rust brengen.

Maar hoe gaat dan een restorative Yoga les, hoe werkt dit dan?

Wendy:

 

Restorative Yoga wordt altijd vanuit een zit of lig houding gedaan, tijdens de houdingen wordt het lichaam volledig ondersteund. Dit gebeurt met kussens, bolsters, opgerolde dekens, opgerolde matjes, noem het maar op.

Bedoel je Yoga props?

Ja precies………..

 

Een houding wordt ook zo’n 10 minuutjes aangehouden, om je bewust te worden van spanningen die wat dieper in het lichaam aanwezig zijn.  Je laat eigenlijk het lichaam helemaal uit zichzelf rusten in de bepaalde houding, let wel, het hoeft geen pijn te doen, want dan zegt het lichaam, hallo joh………. Snap je?

Dus pijn is niet de bedoeling. Dat het ongemakkelijk kan zijn in het begin van een houding, ja……absoluut. Maar ongemakkelijk is echt iets anders dan dat het pijn doet, want pijn is niet de bedoeling.

En vooral de nek, dit is belangrijk, de nek wordt ondersteund.

 

Veel mensen die de Restorative yoga doen, en zeker in het begin, vertellen dat ze een beetje licht in het hoofd worden.

Dan zeg ik altijd maar “nou….Zo voelt het nou aan wanneer de hersenen zich gaan ontspannen “.

Want dat is wat er ook gebeurt. Dit gebruiken we veelvuldig tijdens onze Integrale Yoga lessen, het ontspannen van de hersenen. Vandaar dat wij hier ook zeggen dat deze vorm van yoga, de Restorative Yoga, heel goed bij ons past.

Het beweegt heel gemakkelijk over de rails van onze Integrale Yoga.

 

Waar het uiteindelijk om gaat is dat er lichaamsbesef komt, dat je gaat zien dat er op verschillende niveaus ontspanning kan zijn.

Voor wie is deze Yoga geschikt?

Wendy:

Gewoon voor iedereen…….. heel simpel.

 

Of je nu beginner bent met Yoga, of gevorderde, of je nu gezond bent of je hebt een lichaam dat niet helemaal op de juiste manier functioneert, het maakt niet uit. En wat een geweldige bijkomstigheid is, iedereen kan dit ook doen.

Ik zeg altijd, wanneer je op een gegeven moment zult merken ( en dit kan al heel snel zijn, na een of twee lessen ) het lichaam zich al vanzelf overgeeft aan de ontspanning, en het als het ware een wachtwoord wordt voor het lichaam.

Waar heb je deze vorm van Yoga geleerd?

Wendy:

Tja….. ik weet dat er zullen zijn die hier op dit moment heel nieuwsgierig naar zijn ( ze lacht……..)

 

Laat ik het zo zeggen, Restorative Yoga bestaat al heel lang, ook al lijkt het of dit een nieuwe vorm van Yoga is, maar dat is niet zo.

 

Laat ik het hier op houden…….Heel lang geleden, en ergens in Amerika………………is dat een bevredigend antwoord voor je?

 

Kom, neem nog een kopje thee.

Zijn we nu klaar? Fijn dankjewel.

 

Met dank aan Wendy, voor dit prettige gesprek.

20 juni 2019, Goes.