15 jaar Integrale Yoga in Zeeland

Integrale Yoga in Zeeland

2004 – 2019

Ontstaansgeschiedenis Integrale Yoga in Zeeland

Na het volgen van de docentenopleidingen bij Integrale Yoga Nederland, en het geven van yogalessen bij Integrale Yoga Nederland is Wendy ( centrumleidster Integrale Yoga Zeeland ) afgedaald naar Zeeland, om in 2004 Integrale Yogalessen te geven in Middelburg, Zeeland.

Wendy:

“Het was niet meteen een grote wens om een yogacentrum op te zetten. Ik had er zelfs nooit over nagedacht. Het ontstaan van het eerste Integrale Yoga Centrum kwam eigenlijk vanuit mijn eigen behoefte. Ik moest door omstandigheden verhuizen terug naar Zeeland, waar ik ben opgegroeid. En het verhuizen was niet waar ik tegen op zag. Mijn grootste verdriet was dat ik mijn zo geliefde  yoga achter moest laten, althans zo zag ik dat. Dus zat er niets anders op dan een yogacentrum te openen in Zeeland, in dit geval werd dat Middelburg.  Dus het is eigenlijk ontstaan vanuit mijn eigen verlangen om de Integrale Yoga dicht bij me te hebben. Zo ben ik het pad opgegaan, niet wetende dat het zou worden zoals het nu is”.

“Toen ik begon met het geven van lessen in Middelburg was het yogalandschap heel anders dan nu anno 2019. In Zeeland werd wel hier en daar yoga gegeven maar geen Integrale Yogalessen. Een website was alleen voor grote multinationals. Internet was net aan het opkomen en werd een beetje toegankelijk voor het grote publiek. Als mensen yogalessen wilden gaan volgen keek men in het telefoonboek want facebook bestond nog niet. Flyeren was ook wel één van de dingen die we deden. Collegadocenten uit Rotterdam kwamen dan naar Middelburg om de nieuwbouwwijken te laten weten dat we er waren. Tja…… zo deed je dat toen”.

In 2007 viel haar oog op een pand in Zierikzee en datzelfde jaar startte zij daar ook met het geven van Integrale Yoga lessen in Zierikzee.

Wendy:

“Alles is altijd in beweging: het pand in Middelburg waar het centrum gevestigd was werd verkocht door de eigenaar, dus moesten we een ander onderkomen gaan zoeken, in die zelfde periode zag ik een mogelijkheid om een pand te huren in Zierikzee, om ook daar Integrale Yogalessen te gaan geven. Het centrum in Middelburg werd ondergebracht in een dependance, en de focus werd verlegd naar Zierikzee. In 2008  waren we klaar om ook daar lessen te gaan geven”.

Uit Goes en omgeving was er ook veel belangstelling voor Integrale Yoga en in 2011 is Wendy ook daar gestart met het geven van Yoga lessen.

Wendy:

“Dat was wel even zoeken, we zijn begonnen in Kloetinge, in de zomer was het prima les geven daar maar in de wintermaanden was dat wel anders. Ik wist dat ik op zoek moest naar een betere locatie. Zo zijn we dan weer terecht gekomen in Wilhelmina dorp. Doordat we veel belangstelling kregen voor onze lessen, hebben we toen besloten om in Goes een eigen locatie te gaan zoeken. En anno 2019 zitten we nog steeds op deze zelfde plek.”

En dit had tot resultaat dat in januari 2014 ook in Goes de deuren open gingen van  Integrale Yoga Zeeland “Satja-Joega” in Goes.

Wendy:

“In die periode moest ik vaak denken aan aan de woorden van Mirra Alfassa ( de Moeder ), ‘Alle leven is Yoga’. Daar stond ik dan, Integrale Yoga door heel Zeeland. Inmiddels waren er ook ( ik noem ze maar leerlingen van het eerste uur ) die zelf de opleiding zijn gaan volgen bij Integrale Yoga Nederland, en zo ontstond er een team van Integrale Yoga docenten, die met veel passie voor Integrale Yoga lessen gingen geven”.

Na een aantal jaren lessen te hebben verzorgd in de dependance in Middelburg werd ook in februari 2016 het Centrum voor Integrale Yoga Zeeland “Satja-Joega” in Middelburg geopend.

Wendy:

“Het was heel fijn dat ook anderen kozen om de weg van de Integrale Yoga te gaan. Maria, onze geliefde docente, verzorgde lessen op de locatie in Middelburg. Toen ook hier een andere eigenaar kwam, moesten we op zoek naar een andere locatie om onze Integrale Yogalessen voort te zetten in Middelburg. Het Centrum aan de Herenstraat, werd eigenlijk haar locatie. Zij beheerde Middelburg tot november 2016. Ze was een grote steun. Toen moesten we afscheid nemen van haar”.

“Dat was een groot verdriet om de locatie in Middelburg voort te zetten zonder haar fysieke aanwezigheid. Het heeft wel even geduurd voordat we weer wat grond onder de voeten kregen. Inmiddels was er weer een nieuwe lichting docenten die graag lessen wilde gaan geven. Nu worden de lessen in Middelburg door verschillende docenten gegeven”. 

In 2016 stonden er ook veranderingen voor de deur in Zierikzee.

Wendy:

“2016 was al een heel intens jaar. In december -net na het afscheid nemen van Maria- kregen we de wacht aan gezegd voor het pand in Zierikzee. De reden waarom is ons eigenlijk nooit  verteld. Dus ook hier moesten we weer op zoek naar een geschikte locatie. Uiteindelijk hebben we toen gekozen om een dependance locatie te maken van Zierikzee. Zonder al te veel moeite konden we onze lessen blijven voortzetten”.

“Alles is tijdelijk in het leven, niets is blijvend. Dat is Integrale Yoga. Overgave aan alles, hoe mooi en wonderlijk of pijnlijk het soms ook kan zijn”. 

Anno 2019.

Wendy:

“Met een geweldig team en 3 prachtige locaties, in Goes, Middelburg en Zierikzee zetten we het werk voort. We hopen meer en meer mensen te inspireren en te ondersteunen op het Innerlijke pad. Dat is onze missie”.

Yoga en Meditatie in Zierikzee, Goes en Middelburg