Nieuws februari 2018

21 februari start Restorative Yoga of Energie herstellende Yoga

Op woensdag 21 februari zijn we van start gegaan met onze Energie herstellende/Restorative Yoga.
Er was veel belangstelling. Deze vorm van Yoga is ook geschikt voor iedereen. Er zijn nog plaatsen vrij, dus je kunt nog meedoen.

Meditatie tekenen en schilderen
Meditatie tekenen en schilderen

Magazine februari / maart 2018

Het 2-maandelijkse nieuwsmagazine van Integrale Yoga Nederland is uit.
Ook deze uitgave staat boordevol met yoganieuws en nieuws over Integrale Yoga Nederland.
Wil je dit magazine ontvangen? Meld je dan aan met het formulier op onze homepage.
Het magazine is gratis en nieuwe abonnees ontvangen gratis 4 E-books en kunnen gebruik maken van alle aanbiedingen in het Integrale Yoga Magazine. Veel lees plezier!
Nieuwsbrief Integrale Yoga Nederland -feb-mrt-2018 Nieuwsbrief Integrale Yoga Nederland - feb-mrt-2018 Nieuwsbrief Integrale Yoga Nederland - dfeb-mrt-2018 Nieuwsbrief Integrale Yoga Nederland - feb-mrt-2018

Nieuws Kerstmis 25 december 2017

Kerstmis

Het Hart

Het hart heeft zijn hoofd op zijn handpalm:
’t Gelaat is omsluierd van ’t hart,
Bezwaard zijn zijn handen met ketens,
Zijn voeten in boeien gevat.

Nooit droog zijn des harten ogen,
In tranen alleen klinkt zijn woord,
De oren van ’t hart zo gevoelig,
Dat de verste roepstem het hoort.

De stem van het hart is een zwijgen,
Een toch ver reikend gerucht,
Het hart heeft geen vragen en geen antwoord,
Het drukt alles uit in een zucht.

De wegen van ’t hart mysterie,
Zijn denken is dat van een kind,
Zijn adem is eindeloos teder,
Zijn uitdrukking glimlachend en mild.

Het Ideaal alleen is zijn Goddelijkheid,
Door heimwee gestuwd en geleid,
Niet denkend aan leven of sterven,
Onwankelbaar rustig in strijd.

Het hart heeft als enig doel schoonheid,
Daarin, zijn bezieling en kracht,
Het hart overwint alle weerstand,
Op zijn roep geven Engelen acht.

Het hart is zijn eigen genezer,
Verwint eigen wond, eigen smart,
Maar boven alle verbeelding,
Ligt de pijn van de liefde in ’t hart.

De weg van het hart is vol doornen,
Maar oneindig geluk zijn verschiet.
De hoop is zijn steun en zijn stuwing,
Voorzeker het Doel mist het niet.

Pir Hazrat Inayat Khan
Meditatie tekenen en schilderen

Nieuws 27 november 2017

Op verzoek het recept van de bonensoep van de Yogadag 26 november 2017

We besteden veel aandacht tijdens onze Yogadagen aan harmonie en schoonheid. Daarbij hoort volgens onze visie ook de schoonheid van het gezamelijk eten. We serveren tijdens de Yogadag altijd een uitgebreide Vega lunch. Deze keer hebben we een bonensoep geserveerd, met dank aan onze lieve Yoga collega ( uit Rotterdam ).

Hierbij dus het recept:

De Heerlijke Bonensoep!

Voor de bereiding van de soep voor 3 tot 4 personen heb je nodig:

2 eetlepels olijfolie of boter
1 ui
1 teentje knoflook
1 theelepel pittige chillipoeder
1 theelepel gemalen koriander
1 tot 2 theelepel gemalen komijn
400 gram kidneybonen uit blik (uitgelekt!!)
400 gram tomatenblokjes ( kan ook heel goed uit blik )
6 dl. groentebouillon ( de soep kan je zo dik/dun maken als je zelf wilt, pas dan gewoon de hoeveelheid bouilon aan )
Tortillachips
Geraspte extra belegen kaas
Zout en zwarte peper Crème fraice

Bereidingswijze:
Verhit de olie of boter in een pan en fruit de ui samen met de knoflook, de chillipoeder, de koriander en komijn, roer regelmatig. Voeg de tomaten toe en laat dit even sudderen zodat de zurige smaak van de tomaten wat kan afnemen. Voeg vervolgens de bonen ( schoongespoeld ) en bouillon toe. Breng het aan de kook, draai het vuur laag en laat het geheel nog even 15 tot 20 minuutjes zachtjes koken.
De soep afmaken door de soep te blenden met de staafmixer, zodat alle bonen fijn gemalen zijn. Eventueel op smaak brengen met zout en peper.

Serveer de soep met de creme fraice, de geraspte kaas en tortillachips.
En je feestje met bonensoep is klaar.

Eet smakelijk!

Nieuws 27 november 2017

Onze Yogadag 26 november 2017

Een prachtige dag, met dank aan onze deelnemers en docenten.
De dag was vol vreugde en blijschap, zeker ook met nieuwe inzichten.

Meditatie tekenen en schilderen

Nieuws 8 november 2017

Bewust-zijn II

De tweede publicatie in de maand november.

Teksten die je kunt overdenken, meenemen, over mediteren, of gewoon lezen.

Bewustzijn of Bewust zijn…… is iets wat lastig is om uit te leggen.

De komende weken in november een geweldige tekst over bewust-zijn en je inzicht kan geven over wat bewust-zijn eigenlijk is.

Vandaag het tweede stuk, veel lees plezier

Bewustzijn:

Iemand kan je helpen om in bepaalde dingen inzicht te krijgen maar die iemand kan je niet bewust maken. Bewust worden hangt van jou af. Je kunt niet verwachten dat iemand anders voor jou bewust is. Dit kan duidelijk lijken, maar we lopen vaak slapend rond en verwachten dan van anderen dat zij wakker zijn voor wat nodig is. Het is een soort onbewuste verwachting dat anderen mensen voor jou, voor het huis en voor de wereld zullen zorgen. Nee, je dient wakker te worden en de beste manier om daarmee te beginnen is hier te zijn, nu, op dit moment, in je lichaam en in de ruimte om je heen. Dit is het begin van bewustzijn. Het is tegelijkertijd zijn wie je bent en weten waar je bent. En dat is voor ieder mens verschillend. Het heeft geen zin te trachten iemand anders na te doen. Hoe ga je iemands bewustzijn nadoen? Hoe zou je iemands ervaringen willen nadoen? Dat kun je niet.
We moeten ervoor zorgen niet te vooronderstellen dat ons alledaagse bewustzijn of onze mate van verkregen bewustzijn de hoogst mogelijke of enige wijze van ervaring is. Deze vooronderstelling zou ons beperken. Het is nodig om met de mogelijkheid rekening te houden dat er hogere niveaus of hogere werelden zijn voorbij onze alledaagse graad van bewustzijn. Als we ons niet tot één niveau beperken, openen zich onmetelijke mogelijkheden voor het persoonlijk bewustzijn om in een hoger niveau van inzicht te worden geïntegreerd.
Deze niveaus of werelden doordringen onze eigen wereld en kunnen ons van dienst zijn als we onszelf openen om met hen te werken, want zij willen graag met ons werken. Toch dienen we ons te herinneren dat deze integratie alleen mogelijk is als we volledig hier zijn, in onze lichamen en in deze wereld. Dan is transformatie werkelijk mogelijk, niet alleen de transformatie van energie in ons, maar ook de mogelijke transformatie van andere mensen en van de ruimte om ons heen.
De wereld van onze zintuigen en zelfs de hogere werelden die we niet door onze zintuigen kennen, zijn niet buiten ons. Op een bepaalde manier is de wereld buiten ons en staan we ermee in relatie, maar we kennen de wereld van binnen uit net zo goed als de wereld van buiten. Onze mate van bewustzijn is de brug tussen de wereld die geregeerd wordt door de zintuigen en de hogere werelden. Dit geldt ook voor de wereld van ideeën.

………..wordt vervolgd………

Meditatie tekenen en schilderen

Nieuws 4 november 2017

Bewust-zijn I

De eerste publicatie in de maand november.

Teksten die je kunt overdenken, meenemen, over mediteren, of gewoon lezen.

Bewustzijn of Bewust zijn…… is iets wat lastig is om uit te leggen.
De komende weken in november een geweldige tekst over bewust-zijn en die je inzicht kan geven over wat bewust-zijn eigenlijk is.

Vandaag het eerste stuk, veel lees plezier

Bewustzijn:

De meesten van ons denken dat we bewust zijn terwijl we in feite slapen. Bewust zijn gaat niet zonder inspanning en we kunnen niet bewust zijn zonder dat we ons bewust zijn van onze adem. De mensen misbruiken het woord ‘bewustzijn’ door te zeggen dat ze hun ‘bewustzijn’ verruimen. Maar bewustzijn is niet iets dat je kunt bezitten of kunt verruimen. Er bestaat niet zoiets als ‘jouw’ bewustzijn of ‘mijn’ bewustzijn. Het kan zijn dat jij je van iets anders bewust bent dan ik, maar de energie van bewustzijn is hetzelfde. Zich bewust zijn houdt in dat we wakker zijn en hoewel er verschillende niveaus en gradaties bestaan van wakker zijn, de fundamentele werkelijkheid ervan is overal hetzelfde. Het is een energie die we kunnen verkrijgen. Het is een mogelijkheid voor de mens, maar we moeten nooit veronderstellen dat we bewust zijn.
Als je je niet bewust bent, kun je niet zeggen dat je bewustzijn hebt, laat staan dat je het kunt verruimen. Als de mensen zeggen dat ze hun bewustzijn verwijden , dan zijn ze gewoonlijk in hun fantasie hun concepten over zichzelf aan het verruimen. Bewustzijn is niet iets dat je kunt ontwikkelen. Je kunt het verkrijgen, maar je kunt niets ontwikkelen wat je niet al hebt. In het algemeen hebben mensen een zekere mate van gevoeligheid, evenals een heleboel gedachten en emotionele gewoonten, maar bewustzijn is van een hogere bestaansorde. Het is een energie die je kunt verkrijgen, maar alleen dan als je vrij bent van de illusies van het geconditioneerde verstand.
Het gaat voorbij concepten en ook voorbij gevoeligheden; het gaat zelfs voorbij het verstand. En toch is het deze energie van bewustzijn die maakt dat de creatieve energie, die komt van de hogere werelden, zich in de wereld kan ontvouwen.

…….Volgende keer gaan we verder………….

Meditatie tekenen en schilderen

Nieuws 23 oktober 2017

Over Integrale Yoga

Waarom Integrale Yoga?

Aan de ene kant is Integrale Yoga een relatieve jonge Yoga weg.
Aan de andere kant is het een weg die zo oud is als de mensheid.

Wanneer je naar de evolutie kijkt van de totale mensheid, is de mensheid niet meer op hetzelfde punt als bijvoorbeeld 200 jaar geleden. Wanneer je naar de periode van de middeleeuwen kijkt, denk je dan aan een donkere periode of denk je dan aan een lichtende periode?

Dit is al een bewijs dat de mensheid veranderd is, de totale mensheid draagt deze evolutie. Er zijn misschien nog plekken op de wereld die niet lijken te veranderen, zie het maar als de laatste restjes.

De mens van tegenwoordig is zover gevorderd dat het dagelijks leven niet alleen meer bestaat uit, een leven aan de buitenkant. De moderne mens stelt zichzelf vragen zoals: waarom ben ik hier, of wat is de zin of onzin van dit leven of dit kan toch niet alles zijn voor mijn leven of er is meer dan alleen maar dit. De moderne mens graaft verder, verder in Zichzelf. Je zou kunnen zeggen dat het de mens is met het nieuwe hart die ploetert in het onderbewuste van zijn wezen om zo verinnerlijking te bereiken en te gaan zien wat “mens”zijn nou eigenlijk is. Zoekend naar antwoorden op zijn eigen innerlijke vragen.

Vandaar dat Integrale Yoga zo aansluit bij de hedendaagse mens. Integrale Yoga vraagt niet om je terug te trekken in een grot, of hoog boven op een berg. Integrale Yoga zegt niet dit mag wel en dit mag niet. Integrale Yoga is een grote JA zegger. Want Integrale Yoga stemt zich af op het wezen van de mens, jouw wezen, jouw ontwikkeling. Eigenlijk is het heel eenvoudig.

Ben je opzoek naar ontspanning, rust, vrede, kijk dan eens waar dit vandaan komt. Natuurlijk ben je daar naar opzoek, in de kern van je wezen ben jij vrede, liefde, rust.

Ben je opzoek naar verinnerlijking, kennis, verlichting, of inzicht. Natuurlijk ben je daar naar opzoek, in de kern van je wezen ben je de bevrijde ziel.

Integrale Yoga, de Yoga van Sri Aurobindo en de Moeder, die de weg hebben geopend voor de hele mensheid, op weg naar de NIEUWE mens.
Het is DE Yoga van deze tijd.

Vanaf november publiceren we iedere week een tekst om mee te nemen in het dagelijks leven. Om te overdenken, of om op te mediteren, of om gewoon te lezen.

Team Integrale Yoga Zeeland

Nieuws 9 oktober 2017

Yoga dag 26 november 2017

Een geheel verzorgde dag, waarbij je vertoeft in de sfeer van Integrale Yoga.

Het centrale thema voor deze dag is “Het mysterie van de Adem”

We starten met de klassieke Hatha Yoga les.
Na ieder onderdeel is er even tijd om wat te nuttigen, zoals een kopje koffie of thee,
zo kan je ook de lessen even laten bezinken, en heb je de mogelijkheid om
eventueel vragen te stellen enz..

We serveren deze dag een uitgebreide ( vegetarische ) lunch.
Zijn er dingen die je niet kan/wil eten laat het dan weten, zodat we er rekening mee kunnen houden.

Ook is er uiteraard meditatie, een ademles,
en een prachtige les/lezing over de adem ( gegeven door Wendy ).

___________________________________________________________________________________

Waar:
Centrum voor Integrale Yoga Satja Joega
Industriestraat 14G, 4462 EZ Goes

Vanaf 09.30 uur gaan de deuren open, en het eerste onderdeel start om 10.00 uur.
Afsluiting van de dag 16.30 uur.

Kosten: deze geheel verzorgde dag kost 55,– per persoon

___________________________________________________________________________________

Je kunt je aanmelden door een emailtje te sturen, of te bellen.
info@satja-joega.nl tel: 0113 695220

je kunt je natuurlijk ook aanmelden bij je docent.

Meditatie tekenen en schilderen

Nieuws 22 maart 2017

Over macht

Het is het gemis van al wat men wenst te bereiken, dat iemand de begeerte geeft naar macht. Men verlangt macht om iets te behouden, macht om iets te maken, macht om iets te bereiken, iets te doen, iets tot zich te trekken, iets te gebruiken, iets te beheersen, iets in zich op te nemen. Als het een natuurlijke begeerte is, bestaat er een antwoord op. Want er kan geen begeerte zijn, waarop geen antwoord is: het antwoord op die begeerte ligt in een volledig kennen daarvan. Welke macht ook door uiterlijke pogingen in het leven wordt veroverd, hoe groot zij voor het ogenblik ook mag schijnen, ze blijkt noodlottig, wanneer men ze van nabij onderzoekt. Zelfs grote machten als de naties, die zoals ze, vlak voor een oorlog bestonden, in minder dan geen tijd uit elkaar vielen en werden vernietigd. Hoeveel tijd was er niet nodig een rijk op te bouwen. Maar te vernietigen kostte minder dan een ogenblik.
Iemand, die leeft in de bedwelming van de uiterlijke macht, die hij bezit, ziet de verzorging en ontwikkeling van innerlijke macht voorbij, en vertrouwd op de macht, die hem niet toebehoort, dan wordt hij op zekere dag slachtoffer van de macht, die hij in handen houdt. Want als de uiterlijke macht groter wordt en de innerlijke macht kleiner, dan verslindt de grotere die eigen macht. Zo komt het, dat helden, koningen, keizers, mensen met grote macht in handen, – macht van wapens of rijkdom of uiterlijke invloed – slachtoffer zijn geworden van diezelfde macht, waarop zij altijd hebben vertrouwd.
Als uiterlijke macht niet te vertrouwen is, waar is dan die macht te vinden, waarop men betrouwen kan? De macht is in onszelf te vinden. De macht die de moeite waard kan worden genoemd ligt verscholen in de Mens.

Soefi meester, Pir hazrat Inayat Khan

Meditatie tekenen en schilderen

Nieuws 16 november 2016

Prachtige tekst

Tekst van Sri Aurobindo – uit een van zijn boeken – Het avontuur van het bewustzijn.

Als de mensdom slechts een glimp zou opvangen van de oneindige vreugden, de volmaakte krachten, de stralende gebieden van spontane kennis en de wijde kalmten van ons wezen, die op ons liggen te wachten in de uitgestrekte gebieden, die onze dierlijke evolutie nog niet heeft veroverd, dan zouden we alles in de steek laten en nooit rusten tot ze zich deze schatten hadden verworven. Maar de weg is smal en de deuren zijn moeilijk te forceren, en angst, wantrouwen en scepticisme staan daar als de wachtposten der Natuur om ons te verbieden ons af te keren van minder gebruikelijke weiden.

Sri Aurobindo,

Meditatie tekenen en schilderen

Nieuws 8 april

Tekst van de Moeder over Liefde

… Liefde is een van de universele krachten; zij bestaat op zichzelf en haar beweging is vrij en onafhankelijk van de objecten waarin en waardoor zij zich manifesteert….

Zij komt tot uiting waar ze maar een mogelijkheid daartoe vindt, waar er ontvankelijkheid, waar er een opening is. Wat je liefde noemt en meent iets persoonlijks of individueels te zijn, is niet meer dan je vermogen om deze universele kracht te ontvangen en uit te stralen.
Maar al is ze universeel, ze is daarom nog niet onbewust; ze is in hoge mate een bewuste Macht. Bewust zoekt zij naar manifestatie en verwerkelijking op aarde; bewust kiest zij haar instrumenten, doet hen tot haar trilling ontwaken die antwoord kunnen geven, tracht in hen te verwerkelijken wat haar eeuwig doel is, en als het instrument niet geschikt blijkt, laat ze het vallen en ziet uit naar andere.
Mensen denken dat zij plotseling zijn gaan liefhebben; ze zien hun liefde komen en groeien en weer vervagen – of soms wat langer blijven in die enkelen die bijzonder geschikt zijn voor haar langduriger beweging. Maar hun gevoel dat dit een geheel eigen, persoonlijke ervaring is, was een waan. Het was een golf van de eeuwigdurende zee der universele liefde.
Liefde is universeel en eeuwig; zij openbaart zichzelf altijd gelijk. En zij is een goddelijke kracht, want de verwordingen, die wij in haar zichtbare werking waarnemen, zijn haar instrumenten eigen. Liefde openbaart zich niet alleen in menselijke wezens; zij is overal. Haar beweging treedt op in planten, misschien zelfs in stenen; en in dieren is haar aanwezigheid gemakkelijk na te speuren. Alle vervormingen van deze grote goddelijke Macht komen voort uit de duisternis, de onwetendheid en de zelfzucht van het beperkte instrument.
Liefde, de eeuwige kracht, hecht zich niet vast, heeft geen verlangen, geen honger naar bezit, geen met-zichzelf-rekening-houdende gehechtheid; zij zoekt in haar zuivere beweging naar de vereniging van het zelf met het Goddelijke, een absoluut zoeken, ongeacht alle andere dingen.
De goddelijke liefde geeft zichzelf en vraagt niets. Waar menselijke wezens haar in veranderd hebben kunnen we ongezegd laten. En toch ook in menselijke wezens brengt de eerste aanraking met de liefde iets van haar zuiverder substantie; een ogenblik zijn zij bij machte zichzelf te vergeten, een ogenblik wekt en vergroot haar goddelijke aanraking al wat fijn en schoon is. Maar daarna komt de menselijke aard naar boven, vol onzuivere eisen, die iets terug wil hebben in ruil voor wat ze geeft, en schreeuwt om haar eigen minderwaardig genot, en verwringt en bezoedelt wat goddelijk was.
Als je goddelijke liefde wilt uitstralen, moet je haar kunnen ontvangen. Want zij kan alleen tot uiting komen door hen die van nature open staan voor haar aangeboren beweging. Hoe wijder en helderder de opening is, hoe meer zij de goddelijke liefde evenaart.

De Moeder, Mirra Alfassa – 21 februari 1878 – 17 november 1973. Samen met Sri Aurobindo werkte zij aan de yoga van de transformatie, een volgende stap in de evolutie van de mensheid. Een aantal van Haar boeken: o.a. Goddelijke Materialisme I, De Nieuwe soort II, of waarom Yoga.
Meditatie tekenen en schilderen

Nieuws 1 april 2015

Woorden van Agastya

Een glimp in de schepping
Een bovenmentale aanraking, voelbaar als een gouden trilling, verlicht het brein.
Een bovenmentaal licht dringt door voor de ogen van een Yogi en verlicht het beeld van verlangen.
Gouden woorden brengen een schepping voort.
Verlangend ziet hij het beeld tot vorm komen en het vuur van zijn verlangen brengt de wateren van de
schepping tot leven, mijn leven.
From Agastya with love.

Nieuws 3 augustus 2013

Woorden van Agastya

Vedische Integrale Yoga
Is het toeval dat velen kennis willen maken met de Integrale Yoga uit het oude India. Niet echt. Alleen de naïeve zoeker zal geloven dat dit het resultaat is van research e.d. Het is de onzichtbare geur die zich verspreidt en gevoelige harten aantrekt. Hun zielen komen aan het einde van hun reis door het leven.
Het Absolute komt dichterbij. Ze willen deze verdeeld geworden wereld achter zich laten, omdat zij de gelukzaligheid bespeuren en opeisen als hun geboorterecht. Er is een aantal feiten waar we met z’n allen niet omheen kunnen.
In het Westen zit het Yogagebeuren in het slop. Weliswaar zijn er supernieuwe vormen voor in de plaats gekomen, maar deze vallen mijns inziens onder de noemer: fitness en andere gerelateerde clubs voor dames en heren met een grote hang naar aanzien en vooral bij de welgestelden die in het bezit zijn van een machtig torso, zowel bij de dames en heren. Hun bomen groeien tot in de hemel, maar het is een hemel waar je geen Yogi’s tegenkomt. En omdat dat nu eenmaal zo is, is het ook een prachtige haven voor allerlei amateur speculanten die zichzelf en hun witgeschilderde achterkamer beschikbaar stellen. De waardevermindering heeft alles te maken met een gebrek aan kennis, geen inzicht en het ontbreken van eerbied voor de Ene. Sinds 1983 is er in de geschiedenis een Yoga beschikbaar voor harten die openstaan voor DAT.
Een geestelijke en ware wereld wordt dan zichtbaar in deze wereld.
From Agastya with Love.

Nieuws 27 mei 2013

Woorden van Agastya

Een glimp in de schepping
Een bovenmentale aanraking, voelbaar als een gouden trilling, verlicht het brein.
Een bovenmentaal licht dringt door voor de ogen van een Yogi en verlicht het beeld van verlangen.
Gouden woorden brengen een schepping voort.
Verlangend ziet hij het beeld tot vorm komen en het vuur van zijn verlangen brengt de wateren van de schepping tot leven, mijn leven.
From Agastya with Love

Ik zag hen gaan door de schemering der tijden,
De kinderen met zonneogen van een wonderbare dageraad,
Machtige barrièrebrekers van de wereld,
Architecten der onsterfelijkheid,
Hun lichaam stralen met het licht des Geestes,
Dragend het magisch woord, het mystieke vuur,
Dragers van de Dionysuskelk der vreugde.
Sri Aurobindo.