Yoga en Meditatie natuurlijk ook voor ouderen, zeker!

“Weet je Yoga kwam naar het westen dankzij de mensen die nu 60 jaar of ouder zijn. De mensen die nu 60 jaar of ouder zijn stonden aan de wieg van de flower power. Zij groeide op met het fenomeen Yoga en Meditatie, althans in bepaalde kringen.”

 

Wil je eens iets vertellen over Yoga maar dan voor ouderen.

Wendy:

Tuurlijk, wat wil je weten.

-Nou, je ziet natuurlijk heel veel Yoga, eigenlijk overal. Maar is Yoga ook voor mensen,…..laten we zeggen van boven de zestig.

Wendy:

Oja…..

Weet je Yoga kwam naar het westen dankzij de mensen die nu 60 jaar of ouder zijn. De mensen die nu 60 jaar of ouder zijn stonden aan de wieg van de flower power. Zij groeide op met het fenomeen Yoga en Meditatie, althans in bepaalde kringen.

Het naar het westen komen van de mystiek van Yoga is ook te danken aan bijv. de Beatles ( je weet toch wel wie dat zijn he?……..) Zoek het maar eens op, ze waren in de tijd immens populair. De hele wereld kende de Beatles. En zo is de drempel naar het Mystieke oosten heel laag geworden. De westerling die een beetje vragen had over het leven zocht naar antwoorden in het Oosten.

 Dus kortom, Yoga en Meditatie is zeker voor de ouderen onder ons!

-Moet je dan lenig zijn of een bepaalde mind set hebben om Yoga te doen.

Wendy:

Hoe bedoel je dat? Ik begrijp je vraag niet helemaal.

Bedoel je of mensen van die leeftijd geen verlangen hebben naar zelfkennis ofzo? Of naar kennis die groter is dan hen zelf? Of naar het Goddelijke, bewustzijn, schoonheid, zuiverheid?

-Ik had dit zelf niet zo geformuleerd maar het lijkt me een mooi uitgangspunt.

Wendy:

Hahahaha, ja laat mij het werk maar doen.

 

Wat denk jezelf, natuurlijk!

 

Een van onze docenten ( ze is niet meer hier op aarde ) was zelf ver in de zestig toen ze de opleiding ging doen in Rotterdam, ze werd docente Integrale Yoga op die leeftijd! Tja, zo zie je maar.

 

Ook mensen van boven de zestig hebben gedachten, zoeken wellicht nog meer naar antwoorden over leven, dan jongere mensen.

 

Enige kennis van je eigen denkvermogen is heel waardevol.

Ook de vraag waarom ben ik eigenlijk hier op deze aardbol.

Wat gebeurt er als het fysieke deel van mijn wezen ophoud te bestaan.

 

Allemaal vragen, die ouderen misschien wel vaker stellen dan de jongeren onder ons.

 

Natuurlijk is Yoga voor ouderen, zeker, wellicht nog meer dan jongeren. Ze hebben levenservaring, ze weten vaak heel goed wat liefde is, hebben kinderen grootgebracht enz…

-Kunnen ze dan alles doen tijdens de les dan de jongeren onder ons?

Wendy:

Het lichaam is misschien niet meer zo flexibel als vroeger, maar dat maakt natuurlijk niet uit. Onze Yoga wordt niet gedaan vanuit prestatie, maar vanuit bewustzijn, helemaal bij jezelf blijven. Vanuit je eigen kracht de oefeningen doen.

 

Met meditatie……… ja dat is toch wel even een ander verhaal.

 

Mijn ervaring is dat ze hier vaak heel ver in zijn. Mijn vermoeden is dat ze in het leven zelf al zoveel hebben meegemaakt, dat het gevoel van “ik” toch een beetje anders is. En juist al die ikjes die we zijn, meer tot rust gekomen zijn, gewoon door het leven te leven.

 

Ik heb wel wat ouderen in mijn lessen, gewoon tussen de jonkies…………

De ervaringen tijdens de meditatie zijn niet mis hoor………………… prachtig om te zien hoor.

-Jij zegt dus Yoga voor ouderen, ja absoluut.

Wendy:

Dat zeg ik zeker, absoluut. Ik zie ze graag in de lessen!

 

 

Was dit het weer, nou bedankt, en vergeet niet, leeftijd is net als tijd, iets dat we in de wereld hebben geschapen om iets aan te geven. Wanneer je in meditatie bent bestaat leeftijd of tijd helemaal niet. Dat verdwijnt.

 

Enne…… je weet dit misschien niet maar Ad is ook bijna 60 hoor, dus……..ik zeg het maar. Niet door vertellen hoor.

 

-Dus hier bij Integrale Yoga Zeeland is er altijd plek voor de ouderen?

Wendy:

Heel graag, ja…… We hebben ook lessen overdag en deze worden vaak bezocht door wat oudere mensen. En ze kunnen meer dan we denken hoor, het zijn de dragers van het licht met heel veel ervaring in het leven, hoe mooi wil je het hebben. Ze kennen het leven als geen ander en daar kan je veel van leren, geloof mij maar.

 

Zijn we nu echt klaar?

Het was me weer aangenaam genoegen.

  

-Bedankt weer, het is voor mij altijd weer heerlijk om je uitleg te horen.

Tot de volgende keer.